maandag 16 juni 2014

10 must-knowns over Wimbledon en haar tradities

Wimbledon en tradities

Wimbledon

Anders dan de Australian Open, US Open en Roland Garros, staat Wimbledon bekend om haar vele tradities. In deze blogpost tien wetenswaardigheden over het waarschijnlijk bekendste tennis tornooi van de wereld. Bijna alle tennistoppers dromen ervan om ooit hier de kroon te kunnen grijpen. Hier de tien redenen waarom de tennisprof's er alles aan willen doen om er de eindoverwinning te pakken en quasi onsterfelijk te worden in tennisland:

10 Wimbledon tradities

  1. Wimbledon is het oudste en bekendste tennistornooi in de wereld en wordt al betwist vanaf 1877. Het wordt beschouwd als prestigieuste tournooi van de 4  Grand Slams.
  2. Alleen dit tennistornooi wordt nog steeds gespeeld op gras. Vroeger speelde men trouwens op de Australian Open, US Open en zelfs Roland Garros ook nog op gras.
  3. Tennisspelers moeten om witte kledij dragen tijdens het toernooi. Het reglementen vermeld ondern meer "Geen florissante kleuren en alle andere kledingstukken zoals caps, zweetbandjes, sokken en schoenen moeten quasi volledig compleet wit zijn". Roger Federer speelde ooit eens met gekleurde schoenzolen en werd daar meteen over aangesproken door de organisatie. Het toont aan hoe strikt de regels over witte outfits gerespecteerd moeten worden.
  4. Aardbeien met slagroom zijn niet alleen heel lekker, maar Wimbledon staat erom bekend dat het massaal door de toeschouwers wordt gegeten. Deze traditie zou stammen uit de 19de eeuw waar tennis én aardbeien het startschot van de zomer werden beschouwd.
  5. De deelnemers worden door de arbiters steeds zeer deftig aangesproken met Mister, Miss of Misses.
  6. Op Wimbledon staan de ballboys en -girls bekend als BBGs. Een goede BBG is iemand die niet opvalt. Sinds 2005 werken BBGs in ploegen van zes , twee aan het tennisnet en vier in de hoeken. Deze teams alterneren om het uur. Ploegen worden niet meegedeeld op welke terrein ze worden opgesteld, zodat ze niet vooraf zenuwachtig kunnen worden als ze bijvoorbeeld ballen moeten rapen voor bijvoorbeeld Rafael Nadal.
  7. Het Centre Court heeft een bombardement tijdens de 2de Wereldoorlog doorstaan en heeft tegenwoordig een dak om, ingeval van regen, op zijn minst de hoofdmatch van de dag steeds door te kunnen gaan..
  8. Dit is het enige Grand Slam dat openlijk ondersteund wordt door een koninklijke familie. De koningin van de UK bezoekt Wimbledon regelmatig en maakt al eens een praatje met een speler. Ze nemen plaats in de Royal Box en het is een traditie dat de spelers de koninklijke familie begroeten als ze Center Court betreden en verlaten.
  9. Ook erg opvallend : je ziet op Wimbledon geen advertenties rondom de tennisbanen.
  10. Het toernooi heeft 1 rustdag, namelijk de eerste zondag.

1 opmerking: