maandag 23 september 2013

Davis Cup - Het grootste jaarlijkse teamsport evenement ter wereld

DavisCup: verleden en nu

De DavisCup is een internationaal landentornooi voor heren enkel- en dubbelspel tennis. Meer dan 130 landen doen elk jaar mee aan het tornooi dat al sinds 1900 wordt gehouden.


DavisCup Geschiedenis

Het tornooi werd eerst gehouden onder de naam "International Lawn Tennis Challenge", maar na de dood van de grondlegger Dwight Davis in 1945 werd het naar hem vernoemd.

Het tornooi is in 1899 bedacht door 4 leden van het tennisteam van de Harvard Universiteit, die het idee hadden om de Britse tennissers in een tenniswedstrijd uit te dagen. Na goedkeuring van de betreffende tennisorganisaties ontwikkelde een van deze vier spelers, Dwight Davis, een tornooi-opzet en uit eigen zak betaalde hij een beker.

De eerste wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd in 1900 gehouden in Boston in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse team, waar Davis deel van uitmaakte, verraste de Britten door de eerste drie wedstrijden te winnen. Het jaar daarop werd er niet gespeeld, maar de volgende wedstrijd in 1902 werd wederom door de Amerikanen gewonnen. Het jaar daarop wonnen de Britten. In 1904 breidde het tornooi zich uit met de deelname van Frankrijk en België en een jaar later deden ook Oostenrijk en een gecombineerd team van Australië en Nieuw-Zeeland mee.

Tot en met 1971 was de regerend kampioen automatisch geplaatst voor de finale. Alle andere landen speelden in een tornooi waarbij de winnaar het recht had om de regerend kampioen uit te dagen voor een strijd om de titel. Vanaf 1972 moest de regerend kampioen ook in het tornooi spelen en was de winnaar van het tornooi de winnaar van de DavisCup.

De DavisCup - Het Heden

Vanaf 1981 wordt er in de huidige vorm gespeeld waarbij alleen de landen in de wereldgroep spelen om de DavisCup titel. Alle overige landen proberen via regionale groepen naar de wereldgroep te promoveren.

In 2012 vierde de DavisCup zijn 100ste finale en lanceerde tegelijk zijn officiële website - www.daviscup.com met uitgebreid info rond om het evenement, live streams, wedstrijd analyses en foto's van alle partijen die rond de wereld plaatsvinden.

De competitie van 2013 staat op de vooravond van zijn finale want van 15 t/m 17. november strijden Servie en Tsjechië in de finale om de felbegeerde cup.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten