Daarom geef ik deze week graag wat tips aan die groep spelers in verband met blessurepreventie.
Oudere tennisspelers zijn niet altijd mee met de laatste ontwikkelingen op het vlak van tennisrackets en tennissnaren. Nochtans is het voor deze groep van spelers (en natuurlijk elke andere tennisspeler) heel belangrijk om met een correct tennisracket en een goede bespanning te spelen. Ook de tennisgrip is van groot belang.
Al deze factoren dienen niet enkel om een beter spel te ontwikkelen, maar zijn heel belangrijk bij blessurepreventie.
Naarmate we ouder worden beginnen de pezen, spieren en het kraakbeen minder soepel te worden. Die grotere kans op blessures, het dikwijls ontbreken van een opwarming én cooling-down (wat nog meer vergeten wordt), een verouderd tennisracket, verkeerde schoenen, verkeerde besnaring en slechte tennisballen zorgen ervoor dat veel oudere spelers ook effectief last hebben van blessures.
Ouderen spelen het liefst met een licht tennisracket, dat gemakkelijk te hanteren is en vooral niet stug is. Het probleem met deze tennisrackets is dat ze behoorlijk belastend zijn voor de arm en problemen kunnen veroorzaken aan de elleboog: de gevreesde tenniselleboog.
Midsize tennisrackets of iets groter zijn beter geschikt voor deze groep van spelers, maar het belangrijkste is dat het racket goed aanvoelt. Je test best wat verschillende tennisrackets voor je een keuze maakt.
Een iets groter blad en dikker frame zorgen voor veel comfort en wie een versnelling wil plaatsen kan dit ook perfect met dergelijk racket.
Wie tennis speelt kan natuurlijk niet om het belang van tennissnaren heen. De bespanning bepaalt je spel. Oudere spelers die blessures willen vermijden kiezen het best voor een Comfort en Controle tennissnaar.
Vervang ook af en toe je tennissnaren. Wie 1 maal per week speelt vervangt zijn tennissnaren best 1 maal per seizoen, wie twee maal speelt best 2 maal …
De keuze van je tennissnaren is belangrijk, maar een correcte bespanning is minstens even belangrijk voor je spel. Hoe meer kilo’s je steekt op je tennissnaren, hoe minder power. Een licht bespannen tennisracket doet de bal versnellen. Hoe minder kilo’s op je tennisracket, hoe minder controle.
De tennisschoenen zijn uiteraard ook belangrijk. Een tennisspeler beweegt zicht niet enkel vooruit en achteruit, maar ook zijdelings. Het is daarom belangrijk dat de tennisschoen deze beweging goed aankan.
Nog een kleine tip: een goede tennisgrip kan veel trillingen tijdens de balwisselingen opvangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten