maandag 4 oktober 2010

Het Tennis Veld: everything you ever wanted to know (but were afraid of to ask).



Tenzij u Roger Federer heet, overkomt u het, net als mezelf don't worry, meer dan waarschijnlijk ook wel eens: hoe hard u ook uw best doet, die verdoxxx tennisbal wil maar niet binnen vallen. Bijna elke bal vliegt buiten. Dit ligt uiteraard niet aan onszelf, maar aan de wind, aan de zon, aan het lawaai van de toeschouwers, aan het geluk van de tegenstander, aan het net dat te hoog hangt of ... zouden de afmetingen van dat tennisveld wel juist zijn ? Als die laatste 2 ijzersterke argumenten soms wel eens in uw hoofd opdagen, lees dan vooral verder !

Anders dan bij een voetbalveld, moeten de afmetingen van een tennisveld overal in België (en de rest van deze aardbol) 100% dezelfde zijn: namelijk 23,77 meter lang en 10,97 meter breed. Voor een enkelveld geldt een breedte van 8,23 m. Met andere woorden, de zgn. 'tramsporen' zijn elk 1,37 m breed. Het opslagvak dient tot op precies 6,40 meter van het net te liggen.

Over het tennisnet gesproken: die dient (uiteraard zeker?) precies in het midden te hangen tussen 2 netpalen, met daartussen een afstand van 12,80 meter. Ter hoogte van de netpalen moet de nethoogte 1,07 meter zijn, precies in het midden slechts 0,91 meter.

Voor het geval u zou denken dat de uitvinders van het tennisveld met al die onmogelijke afmetingen iets teveel 'geaprès-tennist' hadden: de afmetingen waren oorspronkelijk in gehele eenheden van de verouderde lengtemaat 'voet' uitgedrukt. 1 voet is ongeveer 0,30 m. De lengte van een tennisbaan van 23,77 meter is eigenlijk 78 voet, de breedte van 10,97 meter is 36 voet etc.

Hierbij nog een wetenswaardigheid: het woord "tennis" zou afgeleid zijn van het Franse woord "tenez", wat zowat staat voor 'houd de bal'. Het tennis dat in zijn huidige vorm gespeeld wordt, is ontstaan in Groot-Brittanië rond het jaar 1873.

Dus als die tennisbal weer eens maar niet binnen wil vallen: haal die meetlat voortaan maar boven!

3 opmerkingen:

  1. zucht... ik wil dit niet weten als je slecht speelt dan speel je gewoon slecht ik kan ook niet tennissen schaam je er niet voor, ik heb een dom verslag waar ik geen antwoorden bij kan verzinnen dus zet erin welke lijnen er gebruikt worden voor enkelspel en welke voor dubbelspel? of wanneer de bal wel of niet in is, welke lijnen welke naam hebben? of bij de service de bal het net mag raken. of bij tennis de bal het net mag raken,je lichaam, je racket en waarom dan wel niet. leg uit wat ace, deuce, game en set betekent. wat er gebeurt als je bij de service de achterlijn met je voet aanraakt. en wat zijn je f****ing opties als je de toss hebt gewonnen?????? als je dit weet en neerzet ben je nuttig ik moest mijn verslag vorige vrijdag al ingeleverd hebben maar ik kan nou eenmaal niets nada noppes nuttigs over tennis vinden (pak dit niet persoonlijk op ik moest gewoon mijn ei kwijt) gegroet een geïrriteerde student GRRR......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste anoniem, misschien toch eens op Wikipedia kijken :-)

    BeantwoordenVerwijderen